Критерії оцінювання астрономія

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ. А С Т Р О Н О М І Я

Під час оцінювання навчальних досягнень учнів слід ураховувати:
Складовими навчальних досягнень учнів з курсу астрономії є не лише володіння навчальною інформацією та її відтворення, а й уміння та навички знаходити потрібну інформацію, аналізувати її та застосовувати в межах програмних вимог до результатів навчання. Оцінюючи навчальні досягнення учнів потрібно користуватися критеріями навчальних досягнень учнів за 12-бальною шкалою, які поділяються на 4 рівня і мають такі характеристики
Рівні
БАЛИ
Характеристика навчальних досягнень учня (учениці)
І.
Почат-
ковий
1

Учень володіє навчальним матеріалом на рівні розпізнавання явищ природи, з допомогою вчителя відповідає на питання, які потребують відповіді “так” чи “ні”.
2

Учень описує природні явища на основі свого попереднього досвіду, з допомогою вчителя відповідає на питання, які потребують однослівної відповіді.
3

Учень з допомогою вчителя описує явище або його частини у зв’язаному вигляді без пояснень відповідних причин, називає астрономічні явища, розрізняє буквені позначення окремих астрономічних величин
ІІ.
Серед-
ній
4

Учень з допомогою вчителя описує явища, без пояснень наводить приклади, що ґрунтуються на власних спостереженнях, матеріалах підручника, розповідях вчителя.
5

Учень описує явища, відтворює значну частину навчального матеріалу, знає одиниці вимірювання окремих астрономічних величин і формули з теми, що вивчається.
6

Учень може з сторонньою допомогою пояснювати явища, виправляти допущені неточності (свої та інших), виявляє елементарні знання основних положень (понять, формул).
ІІІ.
Достат-
ній
7

Учень може пояснювати явища, виправляти допущені неточності, виявляє знання і розуміння основних положень (понять, формул, теорій).
8

Учень вміє пояснювати явища, здійснювати аналіз, узагальнення знань, систематизувати їх, робити висновки з сторонньою допомогою (вчителя, додаткової літератури тощо)
9

Учень вільно володіє вивченим матеріалом в стандартних ситуаціях, наводить приклади його практичного застосування та аргументи на підтвердження своїх думок.
ІV.
Висо-
кий
10
Учень знаходить джерела інформації, послуговується науковою термінологією, вміє опрацьовувати наукову інформацію: знаходити нові факти, явища, ідеї; самостійно використовувати їх відповідно до поставлених цілей, з сторонньою допомогою визначає окремі цілі власної навчальної діяльності.

11

Учень самостійно в межах чинної програми оцінює різноманітні явища, факти, теорії, виявляючи особисту позицію щодо них, знаходить джерела інформації, використовує одержані знання і вміння у нестандартних ситуаціях, вміє розвивати ідеї використання одержаних знань, визначає програму особистої пізнавальної діяльності, узгоджуючи її з загальнолюдськими цінностями.
12

Учень вільно володіє програмним матеріалом, виявляє здібності, самостійно розвиває власні обдарування і нахили, вміє самостійно поставити мету дослідження, вказує шляхи її реалізації, робить аналіз та висновки